Kundreportage: Merlo TF 30.9L hos Umekan

Ett av flera kundreportage som maskinreporter.se har gjort åt AB Hüllert Maskin. Ta del av allt material här: https://www.mynewsdesk.com/se/hullert/news/vi-behoevde-en-liten-smidig-maskin-som-kunde-lyfta-tungt-401332?fbclid=IwAR3TTyi42sohyOKMIRUOsTHDvwNMklmfr8zGs6tzy5wcsWJq5UjDojse2-M

”Vi behövde en liten smidig maskin som kunde lyfta tungt”

Umekan hade fått ett uppdrag som krävde en liten, smidig maskin som samtidigt kunde lyfta tungt. Valet föll på TF 30.9L.
– Vi behövde en maskin som kunde ta sig in i källaren i en fastighet och som dessutom hade styrkan att bära och lyfta ut tunga balkar därifrån, berättar Janne Överlind, ägare av Umekan i Umeå.

Familjeföretaget Umekan har varit delaktiga i Balticgruppens miljardprojekt Forsetekvarteret i Umeå som har byggts om och byggts ut med både bostäder, kontor och galleria under sammanlagt åtta års tid. Logistiken var krävande, bland annat behövdes en maskin som kunde ta sig in i fastigheternas källare med en takhöjd på strax över två meter.

– Vi hade en vanlig midjestyrd lastmaskin, men den var för hög för att komma in med. Så vi började se oss om efter alternativ och hittade den här maskinen som klarade alla de kriterier som vi hade, säger Janne Överlind.

TF30.9L, som klarar att lyfta upp till tre ton till nio meters höjd, är Umekans första Merlo och maskinen har imponerat på både pappa Janne och sonen Erik, som är den som kör maskinen till största delen.

– Det är en fin, liten maskin som jag trivs väldigt bra med. För att vara så pass liten tycker jag att den har en rymlig hytt, är trevlig att köra och hydrauliken är riktigt fin. Jag har kört teleskoplastare av andra märken tidigare och där har hydrauliken inte varit i närheten av Merlos, säger Erik Överlind som för närvarande befinner sig på SCA:s pappersmassafabrik i Obbola utanför Umeå, där man håller på med en stor utbyggnad.

– Just idag hjälper jag smederna att bära fram stål. Man har stora fördelar med en liten smidig maskin som tar sig fram där andra inte gör det men som ändå har styrkan. Balkarna jag bär fram idag väger runt två ton och det klarar den ju med god marginal, säger Erik Överlind.

Faktum är att maskinen faktiskt har inbringat jobb till företaget just tack vare sin smidighet.

– Efter det första uppdraget som vi köpte maskinen för har vi även varit i ett parkeringsgarage och jobbat. Där är det inte många andra maskiner som kommer in och inga andra som klarar att lyfta så pass mycket. Det är uppdrag som vi har fått tack vare att vi har den här maskinen, berättar Janne Överlind.

Förutom TF 30.9L finns en redskapsbärare och en vanlig lastmaskin i företagets ägo. Att det kan bli fler Merlo i framtiden är inte omöjligt.

– Vi är väldigt nöjda med den service som vi har fått från Hüllert Maskin, säger Janne Överlind.

Text: Ann-Louise Larsson
Foto: Mikael Lundgren